Τι είναι η Μάκα

Posted by Katy Pentari on

Τι είναι η Μάκα

Η μάκα Lepidium meyenii  Lepidium peruvianum κατάγεται και φύεται στα μεγάλα υψόμετρα  των Περουβιανών Άνδεων. Είναι διετές, ποώδες φυτό της οικογένειας των σταυρανθών.

Μοιάζει με κράμβη, η οποία ανάλογα με το χρώμα της ρίζας θα την βρείτε σε ροζ, κόκκινη, κίτρινη, μαύρη.

 Μάκα

Πωλείται σε σκόνη, αλεύρι, χάπια, αλλά και σε υγρή μορφή. Χρησιμοποιείται.από την βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων εξίσου σήμερα, αν και η χρήση της είναι γνωστή αιώνες πριν, για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Οι αποξηραμένες ρίζες της μάκα παρουσιάζουν υψηλή θρεπτική αξία, όμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι . Περιέχει  10%  πρωτεΐνη 60% υδατάνθρακες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. 

Μάκα Άνδεων

Η μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο μαγνήσιο σελήνιο και σίδηρο. Περιέχει πολυσακχαρίτες και λιπαρά οξέα,  μεταξύ άλλων ελαϊκά οξέα, λινολελείκό οξύ και παλμιτικό οξύ.

Μάκα

Η γεύση της είναι γήινη, πλησιάζει του καρυδιού και μυρίζει σαν καραμέλα βουτύρου. Πίνετε άνετα σε smoothies και ροφήματα. Συνδυάστε την σε σπιτικές μπάρες, τρουφάκια ή στο πρωινό σας μπολ δημητριακών. Ακόμα σε σούπες, κρέμες, parfait.

Δείτε εδώ μια γευστική συνταγή με μάκα

by @katypepsi

 https://www.instagram.com/katypepsi/


Share this post← Older Post Newer Post →


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published.