"Ψωμί από Πέτρες" του Julius Hensel Λίπανση από Κονιορτοποιημένες Πέτρες

Posted by Katy Pentari on

Ψωμί από Πέτρες Julius Hensel  

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ

Λίπανση από Κονιορτοποιημένες Πέτρες

BREAD from STONES

Rock Dust Fertilizer

Νέο Ορθολογικό Σύστημα

Λίπανσης της Γης

 και

Φυσικής Αναγέννησης

 

Dr. Julius Hensel

( Γεωπόνος Χημικός)

 
Μετάφραση από την  Γερμανική στην Αγγλική το 1894
Μετάφραση από την Αγγλική στην Ελληνική το 2014
Copyrighted by © Καίτη Πεντάρη

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ο Δρ Γιούλιους Χένσελ  δεν ήταν μόνο ένας μελετητής της αγροτογεωργικής χημείας, αλλά βιοχημικός και διατροφολόγος. Συσχέτισε όλες αυτές τις επιστήμες, τις οποίες συνένωσε και σύνθεσε σε μία επιστήμη Ζωής, την οποία ονόμασε «Μακροβιολογία».

Ο Χένσελ ήταν ο πρώτος που πάλεψε ενάντια στην νέα αναπτυσσόμενη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, τον 19ο αιώνα, μία διαμάχη η οποία συνεχίστηκε και τον επόμενο αιώνα από τον Sir William Howard στην Αγγλία και τον J.I.Rodale στην Αμερική. Η χρήση χημικών λιπασμάτων ισχυριζόταν ο Χένζελ οδηγεί στις παρακάτω κάκιστες συνέπειες:

Χρήση χημικών λιπασμάτων-συνέπειες

  1. Δηλητηριάζει το χώμα, καταστρέφει ωφέλιμα βακτήρια του εδάφους, τις χωματουργικές εργασίες, και το χούμο (μαυρόχωμα).
  2. Δημιουργεί, άρρωστα, χωρίς ισορροπία φυτά, ανεπάρκεια ορυκτής τροφής, έλλειψη αντίστασης στις ασθένειες και στα επιβλαβή έντομα, οδηγούμενοι έτσι στην απειλή των ψεκασμών, σε μία προσπάθεια συντήρησης  αυτών των σκάρτων ειδών.
  3. Οδηγεί σε ασθένειες μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων που τρέφονται με αυτά τα παρά φύσιν φυτά και τα προϊόντά τους.
  4. Οδηγεί τον αγρότη στο να ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς τα χημικά λιπάσματα είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά, ξεπλένονται γρήγορα από το χώμα μέσω της βροχής και απαιτούν συνεχή αντικατάσταση. Από την άλλη, τα Κονιοποιημένα Ορυκτά, είναι λιγότερο υδατοδιαλυτά, δεν ξεπλένονται εύκολα από το χώμα, αλλά διατηρούν την απελευθέρωση των ορυκτών κόκκων στο χώμα για πολλά χρόνια.

Τι θα πραγματοποιήσει η λίπανση με κονιορτοποιημένα φυσικά ορυκτά-(Rock Dust)

  1. Μετατρέπει τις Πέτρες σε Ψωμί και κάνει τις άγονες εκτάσεις εύφορες.
  2. Εξαλείφει την πείνα.
  3. Παράγει υγιή προς συγκομιδή δημητριακά και ζωοτροφές, προλαμβάνοντας τις επιδημίες στον άνθρωπο και τις ασθένειες στα ζώα.
  4. Κάνει την γεωργία ξανά προσοδοφόρα, αποταμιεύοντας τα τεράστια ποσά που θα κατασπαταλιούνταν στα χημικά - τα οποία είναι εξ ίσου επιβλαβή και άχρηστα.
  5. Τρέπει την απραγία σε τρόπο ζωής στην ύπαιθρο, αποκαλύπτοντας τις ανεξάντλητες διατροφικές δυνάμεις - αν και ως τώρα άγνωστες - αποθηκευμένες στις πέτρες, στον αέρα και στο νερό.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Dr. Raymond Bernand (A.B., M.A., Ph.D.)
  

          O Δρ. Γιούλιους Χένσελ ήταν η σπουδαιότερη μορφή στην ιστορία της Γεωργικής Χημείας. Οι ισχυρές θέσεις των εχθρών του - υποστηρικτές της χημικής λίπανσης – κατάφεραν να εμποδίσουν την όποια αναφορά στην μνήμη του, καταστρέφοντας τα βιβλία του και αποσύροντας από την αγορά το Ορυκτό Λίπασμα του.

Τελικά,  η αλήθεια έλαμψε, νικώντας τους εχθρούς του. Το πρωτοπoριακό έργο του Γ. Χένσελ να εναντιωθεί στην χρήση χημικών λιπασμάτων στην γεωργία, αναβίωσε μισό αιώνα αργότερα από το Οικολογικό Κίνημα, που σάρωσε την υφήλιο. Αλλά ο Χένσελ είναι ο πιο μοντέρνος, από όλους τους σύγχρονους αναμορφωτές του Αγροτικού κινήματος.

Αυτός ισχυρίστηκε, βασιζόμενος στις θεωρητικές χημικές εκτιμήσεις και υποστηρίζοντας με δοκιμές στην πράξη, ότι  η δική του Σκόνη από Πετρώματα, μπορεί να αντικαταστήσει την χημική και την ζωική λίπανση εξ’ ίσου.

          Ήταν ο Γερμανός Χημικός Γεωπόνος Liebig ο οποίος πρώτος διατύπωσε την θεωρία φώσφορος-κάλιο-άζωτο, στην χημική λίπανση. Σε αυτή την  λάθος θεωρία ο Χένσελ επιτέθηκε σφοδρά, κερδίζοντας την οργή όσων είχαν οικονομικά συμφέροντα από τις πωλήσεις των χημικών λιπασμάτων, τα οποία διαχειριζόταν Γεωργικές Αρχές και Kαθηγητές Πανεπιστημίων, κατηγορώντας τον Χένσελ ως τσαρλατάνο και την Σκόνη Πετρωμάτων του, άνευ αξίας.

           Η μάχη του εναντίον των χημικών λιπασμάτων ήταν μια χαμένη μάχη και πεθαίνοντας σαν ήρωας αλλά ηττημένος,  χρειάστηκε μια ολόκληρη γενιά,  ώστε οι προσπάθειες του Χένσελ να αποδώσουν καρπούς, μέσα από το  μοντέρνο Οικολογικό Κίνημα,  το οποίο παρ’ όλα αυτά, δεν απένειμε τιμητικές στον ιδρυτή του.

          Η διαμάχη ανάμεσα στον Liebig, συνηγορούσε από την μια πλευρά στην χημική λίπανση,  και από την άλλη πλευρά ο Χένσελ, ο οποίος υποστήριζε μια πιο ισορροπημένη μέθοδο θρέψης των φυτών, προσθέτοντας κόκκους πετρωμάτων, τα οποία ο Liebig  εντελώς παραέβλεπε. Ήταν μία μάχη ανάμεσα σε έναν τυχοδιώκτη καιροσκόπο, ο οποίος έβλεπε τις πωλήσεις χημικών λιπασμάτων μακροπρόθεσμα και έναν πραγματικό επιστήμονα, ο οποίος ενδιαφερόταν για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Μολονότι ο Liebig με την κάλυψη των Χημικών Εταιριών , κέρδισε την μάχη, οι ιδέες του Χένσελ τελικά θριάμβευσαν αρκετές δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

          Ο Liebig ισχυριζόταν ότι τα φυτά χρειάζονται τρία κύρια συστατικά – άζωτο-φώσφορο-κάλιο, και πάνω σε αυτή την ιδέα, οι βιομηχανίες παρήγαγαν χημικά λιπάσματα με βάση τα τρία παραπάνω στοιχεία. Από την άλλη ο Χένσελ υποστήριζε ότι τα φυτά χρειάζονται πολλά περισσότερα από αυτά τα τρία στοιχεία, τονίζοντας την σημασία των  ορυκτών ιχνοστοιχείων , για τα οποία τότε,  (1893) επικρατούσε άγνοια.

          Εναποθέτοντας χημικό λίπασμα τριών συστατικών, είναι μία μη φυσική, καυστική μορφή λίπανσης. Ο Χένσελ σύστησε ήπια λίπανση, με πετρώματα κονιοποιημένων βράχων, ειδικά γρανίτη, ένας αρχέγονος βράχος, ο οποίος περιέχει όλα τα ορυκτά ιχνοστοιχεία που απαντώνται στις θρεπτικές ανάγκες των φυτών.

          Ο Χένσελ πρωτοανακάλυψε την κονιοποιημένη ορυκτή λίπανση όταν ήταν μυλωνάς. Μία μέρα, καθώς άλεθε δημητριακά, παρατήρησε κάποιες πέτρες που είχαν αναμειχθεί σε αυτά. Κατά την διαδικασία της άλεσης οι πέτρες αλέσθηκαν με τα δημητριακά, σε τροφή. Διασκόρπισε την τροφή από πέτρες στο χώμα του κήπου, παρατηρώντας με τον καιρό τα λαχανικά που λάμβαναν την τροφή, να αναπτύσσουν νέο σθένος και δύναμη. Αυτό τον οδήγησε στην επανάληψη του πειράματος, αλέθοντας περισσότερες πέτρες και διαθέτοντας το πετρώδες λίπασμα αυτή την φορά, σε δέντρα με καρπούς. Προς έκπληξή του, μηλιές με κακοσχηματισμένους καρπούς που έφεραν σκουλήκια, τώρα παρήγαγαν άριστης ποιότητας φρούτα, χωρίς σκουλήκια. Επίσης λαχανικά με τροφή από πέτρες για λίπανση, ήταν απαλλαγμένα από επιβλαβή έντομα και ασθένειες. Φαίνεται ότι ήταν μία πλήρης τροφή, η οποία παρήγαγε εξαιρετικής ποιότητας καρπούς, ακόμα και στα πιο φτωχά εδάφη.

          Παρακινημένος από τα αποτελέσματα της μελέτης του ο Χένσελ, διαθέτει την «Τροφή από Πέτρες» του στην αγορά. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανωτερότητα του λιπάσματός του, έναντι των χημικών λιπασμάτων, ενώ την ίδια στιγμή αντιτάσσεται στην χρήση της ζωικής λίπανσης με κοπριά και της θεωρίας περί αζώτου που εμπεριέχει. Υποστηρίζοντας ότι αφού τα φυτά εφοδιάζονται με Τροφή από Πέτρες, άφθονο νερό, αέρα και ηλιακό φως, θα μεγαλώσουν υγιή, ακόμα και αν το χώμα είναι φτωχό σε άζωτο. Πίστευε ότι τα φυτά αντλούν το άζωτο από το χώμα κατά την ανάπτυξή τους, μέσω του μεταβολισμού εσωτερικής ρύθμισης, σε πλήρη απόκριση με το περιβάλλον και δεν εξαρτώνται από το χώμα γι' αυτό το στοιχείο.

           Αντίθετος στην χρήση χημικών λιπασμάτων, ο Χένσελ προκάλεσε την οργή ενός ισχυρού εχθρού, ο οποίος αποφάσισε να τον αφανίσει, της χημικής λιπασματοβιομηχανίας Chemical Trust. Αθέμιτος καθώς ήταν ο ανταγωνισμός, η επιχείρηση του Χένσελ «Τροφή από Πέτρες», καταστράφηκε και το προϊόν του αποσύρθηκε από την αγορά.

          Όμως το κύριο αντικείμενο της επίθεσης προς τον Χένσελ ήταν το βιβλίο του  «Ψωμί από Πέτρες», στο οποίο εξηγεί τις νέες του θεωρίες, για τον Liebig, πάνω στον οποίο οι εταιρείες χημικών λιπασμάτων βασίστηκαν, καθώς και για το «εκχύλισμα από κρέας» του Liebig. (Για τον Χένσελ, υποστηρικτή της φυτοφαγίας, όπως ακριβώς συνηγορούσε και στην φυσική γεωργία χωρίς χημικά ή ζωικά λιπάσματα.)

      Επομένως, οι εχθροί του κατάφεραν να ανασταλούν την παραπέρα έκδοση του βιβλίου του και να το αφαιρέσουν από τις βιβλιοθήκες, μέχρι που έγινε εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο για κάποιον να το αποκτήσει. Είναι δε τύχη που βρέθηκε ένα αντίγραφο στην κατοχή του γράφοντος.

          Ο Δρ Γιούλιους Χένσελ  δεν ήταν μόνο ένας μελετητής της αγροτογεωργικής χημείας, αλλά βιοχημικός και διατροφολόγος. Συσχέτισε όλες αυτές τις επιστήμες, τις οποίες συνένωσε και σύνθεσε σε μία επιστήμη Ζωής, την οποία ονόμασε «Μακροβιολογία».

          Η θεωρία του ήταν ότι η χημεία της ζωής, καθορίζεται βασικά από την χημεία του χώματος και ότι τα χημικά διαστρεβλώνουν και χαλούν την χημική ισορροπία του εδάφους. Εν αντιθέσει τα κονιοποιημένα πετρώματα, βοηθούν την φυσιολογική αποκατάσταση της ορυκτής ισορροπίας του χώματος, παράγοντας τροφή  ευνοϊκή  για την υγεία και την ζωή. Οι ανακαλύψεις του όσο αφορά την αξία των κονιοποιημένων πετρωμάτων, ως εδαφοβελτιωτικό και ως θρέψης των φυτών, μολονότι απορρίφθηκε και κοροϊδεύτηκε όταν την πρωτοπαρουσίασε, υιοθετήθηκε από την επιστήμη της γεωργίας σχεδόν έναν αιώνα μετά, όταν η εφαρμογή του κονιοποιημένου ασβεστόλιθου, του ορυκτού φωσφόρου και άλλων πετρωμάτων, αποτέλεσαν πρότυπο γεωργικής πρακτικής. Ο γρανίτης τον οποίο ο Χένσελ συνιστούσε ως το πιο ισορροπημένο από όλα τα ορυκτά, ως πηγή ορυκτών του εδάφους,  απορρίφθηκε στην αρχή και θεωρήθηκε άνευ αξίας. Αργότερα εκτιμήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως ορυκτή λίπανση στο χώμα.

          Κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών, ο Δρ Χένσελ ανακάλυψε ότι αρχέγονοι  βράχοι , όπως ο γρανίτης, βρίθουν σε ποικιλία ορυκτών υλικών, αναπλάθουν τα εδάφη,  τροφοδοτούν ανεξάντλητα το χώμα με γρανιτικά υλικά, θρέφοντας φυτά, ζώα και ανθρώπους. Το μόνο που απαιτείται είναι η μετατροπή  τους σε λεπτή κονιοποιημένη μορφή, έτσι ώστε τα ορυκτά στοιχεία τους, να ενσωματώνονται στο χώμα και να απορροφώνται από τα ίδια τα φυτά. Ο Χένσελ έγραψε ένα βιβλίο περιγράφοντας την εφεύρεση μίας καινούριας μεθόδου, στο να παράγει πιο καλοσχηματισμένα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά,  με ανοσία σε ασθένειες και παρασιτικά έντομα. Τα αποτέλεσμα της μεθόδου του, ήταν φρούτα χωρίς σκουλήκια και χωρίς την ανάγκη για χημικούς ψεκασμούς. Έτσι οι καρποί που παράγονταν με την λίπανση από σκόνη πετρωμάτων, ήταν μια πραγματικά Οργανική Υπέρ Τροφή, πολύ ανώτερη σε γεύση και αξία, από αυτές που παράγονταν καταναγκαστικά από κοπριά  ζώων και χημικά λιπάσματα.

          Ο Χένσελ ήταν ο πρώτος που πάλεψε ενάντια στην νέα αναπτυσσόμενη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, μία διαμάχη η οποία συνεχίστηκε και τον επόμενο αιώνα από τον Sir William Howard στην Αγγλία και τον J.I.Rodale στην Αμερική. Η χρήση χημικών λιπασμάτων ισχυριζόταν ο Χένσελ οδηγεί στις παρακάτω κάκιστες συνέπειες:

  1. Δηλητηριάζει το χώμα, καταστρέφει ωφέλιμα βακτήρια του εδάφους, τις χωματουργικές εργασίες, και το χούμο (μαυρόχωμα).
  2. Δημιουργεί, άρρωστα, χωρίς ισορροπία φυτά, ανεπάρκεια ορυκτής τροφής, έλλειψη αντίστασης στις ασθένειες και στα επιβλαβή έντομα, οδηγούμενοι έτσι στην απειλή των ψεκασμών, σε μία προσπάθεια συντήρησης  αυτών των σκάρτων ειδών.
  3. Οδηγεί σε ασθένειες μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων που τρέφονται με αυτά τα παρά φύσιν φυτά και τα προϊόντά τους.
  4. Οδηγεί τον αγρότη στο να ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς τα χημικά λιπάσματα, είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά, ξεπλένονται γρήγορα από το χώμα μέσω της βροχής και απαιτούν συνεχή αντικατάσταση. Από την άλλη, τα Κονιοποιημένα Ορυκτά, είναι λιγότερο υδατοδιαλυτά, δεν ξεπλένονται εύκολα από το χώμα, αλλά διατηρούν την απελευθέρωση ορυκτής σκόνης στο χώμα για πολλά χρόνια.

Η χρήση διάφορων κονιοπoιημένων πετρών, όπως γρανίτη, ασβεστόλιθου, ορυκτού φωσφόρου, κτλ., αντί χημικών λιπασμάτων, θα οδηγήσει, υποστηρίζει ο Χένσελ, σε μόνιμη αποκατάσταση και τα πιο φτωχά εδάφη. Εξισορρόπηση  του ορυκτού περιεχομένου από τα καλύτερα παρθένα εδάφη και έτσι η σκόνη από πέτρες όταν εφαρμοστεί, θα παραμένει χρόνο με τον χρόνο, χωρίς να ξεπλένεται από τις βροχές ή τα ποτίσματα, όπως στην περίπτωση των χημικών λιπασμάτων. Αυτό εξοικονομεί τεράστια ποσά στον  καλλιεργητή και του δίνει την δυνατότητα να πουλά αγαθά σε χαμηλότερες τιμές, από ότι τα κονδύλια που δαπανά για χημική λίπανση. ‘Έτσι καθώς τα αγαθά ορυκτής θρέψης, είναι υγιή χωρίς ασθένειες και χωρίς επιθέσεις επιβλαβών εντόμων - όπως ο Χένσελ απέδειξε και πειραματικά - δεν χρειάζονται έξοδα για επικίνδυνους ψεκασμούς.

          Τρόφιμα που αναπτύχθηκαν από τους οπαδούς του Χένσελ, συμπεριλαμβανομένου και πολλών Γερμανών καλλιεργητών και αγροτών, οι οποίοι ενθουσιασμένοι επαινούσαν την μέθοδό του, αποδείχτηκε ότι κατείχαν καλύτερους δομημένους ιστούς στα προϊόντα τους,  καλύτερο φορτίο και τήρηση ποιότητας αγαθών, σε σχέση με τους καλλιεργητές που χρησιμοποιούσαν κοπριά ή χημική λίπανση. Το πιο σπουδαίο από όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου του Χένσελ, στις αγροτογεωργικές ανακαλύψεις του είναι, ότι τροφές που μεγαλώνουν σε ορυκτά χώματα έχουν υψηλότερα ποσοστά σε μέταλλα και βιταμίνες και γι' αυτό αναπτύσσουν καλύτερη υγεία και καλύτερο ανοσοποιητικό έναντι  ασθενειών, από αυτά που μεγάλωναν με χημικούς ψεκασμούς.

Σκοτώνοντας έντομα με δηλητήρια να απλώνονται στα φυτά, δεν αναιρείται η αιτία της προσβολής τους από αυτά, αλλά δηλητηριάζονται εξ ίσου, τα έντομα και ο άνθρωπος-καταναλωτής από αυτά τα δηλητηριασμένα φυτά. Μόνο η σωστή θρέψη του χώματος, και κατά συνέπεια στα φυτά και τα δέντρα, με τις κατάλληλες μεθόδους λίπανσης, διατηρώντας τα καλοταϊσμένα, σθεναρά και απελευθερωμένα από προσβολές και ασθένειες θα εκπληρωθεί αυτό:   

 «Τα έντομα δεν αρέσκονται να επιτίθονται σε υγιή φυτά». Τα έντομα φαίνεται ότι αρέσκονται στις νεκρές οργανικές ουσίες, επιτίθονται πρωτίστως  σε άρρωστα χωρίς μέταλλα και βιταμίνες φυτά, μη υγιή. Ο Dr Charles Northern πειραματίστηκε μεγαλώνοντας δύο φυτά τομάτας να  περιπλέκονται το ένα με το άλλο, σε διαφορετικές γλάστρες. Στην μία παρείχε αφθονία ορυκτής λίπανσης, κολλοειδούς φωσφόρου και στην άλλη, χημική λίπανση. Το φυτό που μεγάλωνε με χημική λίπανση, δέχθηκε επιθέσεις από έντομα, ενώ το άλλο που του χορηγήθηκε ορυκτή σκόνη, όχι. Ο Χένσελ επισήμανε ότι η κοπριά ζώων και η χημική λίπανση, προωθούσαν τα φυτά σε εξαναγκαστική, μη φυσιολογική γρήγορη ανάπτυξη, μεγάλου μεγέθους, αφού δεν είχαν εξασφαλίσει την κανονική ορυκτή, για την επίτευξη μιας πιο αργής και μακράς ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι μια παραγωγή προϊόντων χωρίς μέταλλα, βιταμίνες, φυτά ανισόρροπα, αδύναμα και άρρωστα, εύκολη λεία παρασιτικών εντόμων και ασθενειών. Αυτό εξηγεί γιατί κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα, όταν αυξήθηκε η χρήση χημικών λιπασμάτων, αυξήθηκαν σταθερά και τα παθογόνα έντομα. Έτσι ακριβώς και οι περιπτώσεις καρκίνου ανάμεσα στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους, όπως αποδεικνύει ο Keens, ένας ‘Άγγλος χημικός εδάφους, ο οποίος παρουσίασε στατιστικές μελέτες για να αποδείξει, ότι η χρήση χημικών λιπασμάτων είναι η κύρια αιτία έξαρσης καρκίνου τον τελευταίο αιώνα.

          Το μοντέρνο κίνημα Οργανικής Γεωργίας, αποδέχτηκε και διέδωσε μία από τις θεωρίες του Χένσελ,- την αντίθεσή του στην χρήση χημικών λιπασμάτων και την σύσταση των κονιοπoιημένων πετρών στην θέση τους-, αλλά απέτυχε στο να εκτιμήσει την άλλη του θεωρία, την αντίθεσή του στην χρήση ζωικής κοπριάς ως θρέψης των φυτών. Από αυτή την άποψη ο Χένσελ, μολονότι έζησε τον προηγούμενο αιώνα, είναι πιο διορατικός από το Οργανικό Κίνημα και πιο μοντέρνος από τον οποιοδήποτε μοντέρνο αγρότη αναμορφωτή.

          Ο Χένσελ είχε έναν μεγάλο θαυμαστή και οπαδό στην Αγγλία, τον Sampson Morgan, ο οποίος βρήκε ανταπόκριση στην θεωρία του περί  «Καθαρές Καλλιέργειες», στην φιλοσοφία του Χένσελ περί βιολογικής αναγέννησης του χώματος, χωρίς την χρήση χημικής και ζωικής λίπανσης. Ενώ ο Χένσελ είναι πιο πολύ θεωρητικός, ο Μorgan είναι αγρότης στην πράξη και πειραματιστής γεωργός. Απέδειξε την αλήθεια στις θεωρίες του Χένσελ, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε όλες τις αγροτικές εκθέσεις, εκθέτοντας τα τεράστια φρούτα και λαχανικά του , ανωτέρας ποιότητας, απελευθερωμένα από ασθένειες, μεγαλωμένα με σκόνη πετρωμάτων. Στου Μorgan το βιβλίο «Καθαρές Καλλιέργειες», παρουσιάζονται οι απόψεις του, που στην ουσία είναι οι θεωρίες του Χένσελ, μεταφυτεμένες σε Αγγλικό έδαφος. Το διάβασμα του βιβλίου του Μorgan, είναι ένα πολύτιμο εφόδιο με αυτό του παρόντος, για πλήρη κατανόηση της Φυσικής Γεωργίας.

          Εφαρμογές στην πράξη με την Ορυκτή Τροφή του Χένσελ,  για την αναγέννηση του εδάφους, χωρίς προσθήκη  ζωικής λίπανσης,  απέδειξαν τα παρακάτω:

  1. Η Ορυκτή Τροφή (Rock Dust), δημιουργεί υγιέστερες νοστιμότερες τροφές, με περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.
  2. Η Ορυκτή Τροφή δημιουργεί φυτά απρόσβλητα από προσβολές εντόμων, σκουλήκια, μύκητες και ασθένειες των φυτών όλων των ειδών.
  3. Η Ορυκτή Τροφή ενισχύει την συντήρηση και την ποιότητα των τροφών, ώστε να διατηρούνται περισσότερο, σε αντίθεση με την ταχεία επιδείνωση των φυτών όταν τρέφονται με άφθονη ζωική κοπριά.
  4. Η Ορυκτή Τροφή βοηθάει τα φυτά να αντέχουν και να επιβιώνουν στην ξηρασία και την παγωνιά, ενώ αυτά αυτά που θρέφονται με κοπριά και χημικά λιπάσματα, καταστρέφονται.
  5. Η Ορυκτή Τροφή αποδίδει μεγαλύτερες εσοδείες, πιο επικερδής, καθώς ο γεωργός δεν επενδύει στα χημικά, τα οποία ξεπλένονται τόσο γρήγορα με το νερό και τις βροχές. Σε σχέση με την κονιοποιημένη ορυκτή τροφή, η οποία απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στο χώμα με την πάροδο των χρόνων, παραμένοντας σε αυτό , αποδεικνύοντας μακρά ότι είναι η πιο οικονομική λίπανση.
  6. Τρόφιμα που αναπτύσσονται με την Ορυκτή Τροφή, είναι καλύτερα για την ανθρώπινη υγεία και την πρόληψη ασθενειών στον άνθρωπο, από ότι αυτά που μεγαλώνουν με ζωική και χημική λίπανση.
  7. Η χρήση Ορυκτής Τροφής, στην θέση των χημικών και ζωικών λιπάνσεων, βοηθά στο τέλος των απειλητικών ψεκασμών (εξαλείφοντας τις αιτίες τους). Είναι αποδεδειγμένο εκ των πραγμάτων, ότι φυτά και δέντρα που μεγαλώνουν με Ορυκτή Τροφή, αποκτούν ανοσία στα επιβλαβή έντομα, και δεν απαιτούν ψεκασμούς.                                                                                

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ 

ΜΕ ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ; (Rock Dust Manure)

Θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω:

  1. Μετατρέπει τις Πέτρες σε Ψωμί και κάνει τις άγονες εκτάσεις εύφορες.
  2. Εξαλείφει την πείνα.
  3. Παράγει υγιή προς συγκομιδή δημητριακά και ζωοτροφές, προλαμβάνοντας τις επιδημίες στον άνθρωπο και τις ασθένειες στα ζώα.
  4. Κάνει την γεωργία ξανά προσοδοφόρα, αποταμιεύοντας τα τεράστια ποσά που θα κατασπαταλιούνταν στα χημικά - τα οποία είναι εξ ίσου επιβλαβή και άχρηστα.
  5. Τρέπει την απραγία σε τρόπο ζωής στην ύπαιθρο, αποκαλύπτοντας τις ανεξάντλητες διατροφικές δυνάμεις - αν και ως τώρα άγνωστες - αποθηκευμένες στις πέτρες, στον αέρα και στο νερό.

Αυτό θα πραγματοποιήσει

             Ας είναι αυτό το μικρό βιβλίο αρκετά κατανοητό στον άνθρωπο, όπου  από ένα σημείο και μετά φαίνεται να γίνεται αρπακτικό ζώο. Ας παύση ο πόλεμος όλων εναντίον όλων και αντί να κυνηγάει θησαυρούς και δόξα, ή να κατασπαταλάει παραγωγικές δυνάμεις σε ανώφελους άθλους, ας διαλέξει το καλύτερο:

          Την ευγενής άμιλλα στην ανακάλυψη και ανακατεύθυνση  προς τις φυσικές δυνάμεις να εξελίσσονται σε θρεπτικά προϊόντα, στην φιλήσυχη  απόλαυση των καρπών, τους οποίους η γη παρέχει για όλους σε αφθονία. Ας χρησιμοποιήσει  ο άνθρωπος την θεϊκή κληρονομιά της λογικής για την επίτευξη της αληθινής ευτυχίας, ανακαλύπτοντας τις πηγές όπου ρέουν όλες οι γήινες ευλογίες. Θέτοντας έτσι τέλος στην ιδιοτέλεια και απληστία, που αυξάνουν  τις δυσκολίες της καθημερινότητας ανησυχητικά για το επιούσιο, στην αγωνία και το έγκλημα. Σε αυτό αποσκοπεί αυτή η προσπάθεια, και αυτό θέλει ο Θεός να μας βοηθήσει να πετύχουμε. Julius Hensel Hermsdorf u. Kynast October 1, 1893

   Οι πληροφορίες σε αυτό το βιβλίο, είναι μετάφραση από την αγγλική έκδοση συγγραμμάτων του Julius Hensel και άλλων Γερμανών συγγραφέων. Σκοπό έχει να συστήσει σε νέους και  μεγαλύτερους, ένα θέμα ύψιστης ζωτικής σημασίας, την υγεία όλων. Το θέμα είναι επίκαιρο εδώ και 130 χρόνια, από όταν πρωτοσυντάχθηκε στην Γερμανική γλώσσα από τον J. Hensel, πριν το 1893.

                  

Πηγές: 

https://www.biodiversitylibrary.org

https://archive.org  

https://www.soilandhealth.org/ 


Share this post



← Older Post Newer Post →


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published.